תג קנוניקל – מה זה ואיך להשתמש בו באתר שלכם
Canonical URLs, המכונים גם כ-תג קנוניקל, מודיעים למנועי חיפוש איזו כתובת URL היא העיקרית או המועדפת, במקרה שקיימות גרסאות דומות של אותו דף. אנחנו משתמשים בקנוניקל תג בשני מקרים: או שיש לנו תוכן זהה במספר עמודים ואפילו מספיק שהתוכן יהיה דומה.
עשהתוכן באתר דומה מאוד או אפילו זהה, תג הקנוניקל זה כלי שכל מומחה לקידום אתרים ישתמש בו בגלל שהוא עוזר לגוגל או כל מנוע חיפוש אחר לזהות איזו כתובת URL היא המועדפת או אפשר לומר ״המאסטר״ מבין כמה גרסאות קיימות. מתי שיש לנו בעצם שתי כתובות ה-URL שמפנות לאותו תוכן, מנועי החיפוש עלולים לראות בהן דפים שונים ולהקשות על תהליך האינדוקס. שימוש בתג קנוניקל גורם לאיחוד המידע והוא מודיע למנועי החיפוש מה היא הגרסה המועדפת.
איך קישורים קנוניים פועלים?
קישורים קנוניים מאותתים למנועי החיפוש איזו כתובת URL היא הראשית מבין העמודים הזהים או המשוכפלים באתר. כשמנוע חיפוש סורק את האתר שלך, הוא שם לב לתגי קנוניקל שמופיעים במבנה ה-HTML.
התג מתפקד באופן דומה לתגי שפה ותוכן, ואומר למנועי החיפוש להתייחס לכתובת ה-URL שבתוך התג כהגרסה המועדפת של הדף. אז כשיש לנו גרסה זהה או מאוד דומה בכמה עמודים, מנועי החיפוש יתמקדו בגרסה הקנונית מה שיגרום לדפים האלה להגיע לדירוג גבוה יותר בתוצאות החיפוש.
תגי קנוניקל גם עוזרים למנוע פגיעה בכתובת ה-URL הנכונה בהקשר של פעילויות SEO, למשל במקרה של קניית קישורים חיצוניים (backlinks). אם לא יהיה תג קנוניקל יחיד, הערך הקישורי (link equity) יכול להתפזר בין כמה כתובות URL והדפים שלך לא יצברו את הסמכות "Authority" הנדרשת לשיפור הערך של האתר מבחינת SEO.
מה כל כך חשוב בתגי קנוניקל?
תגי קנוניקל חשובים מכמה סיבות וכולן קשורות לניהול SEO נכון ולשיפור ערך האתר. דבר ראשון הם יכולים להציל את האתר שלכם מענישה על ידי מנועי חיפוש בעקבות תוכן משוכפל או כמעט זהה. קודם כל, זה גורם למנועי החיפוש להתבלבל בבחרת כתובת ה – URL מה שיגרום לירידה בתוצאות החיפוש. איחוד התוכן תחת Canonical URL יביא לתוצאה של דירוג גבוהה, חשיפה ואוחזי כניסה גבוהים יותר.
עוד סיבה חשובה היא שמירה על הערך הקישורי. למשל, הכנסת דומיין חדש יכולה לשבש באופן זמני את הערך הקישורי של האתר וככה להחליש אותו. במקרים שיש לנו מספר עמודים שמכילים את אותו מידע יכולים להתפזר בין כתובות URL שונות ולהפוך אותן לפחות אפקטיביות מבחינת הערך שהם נותנים לאתר.
דוגמאות למצבים שבהם כדאי להשתמש בתגי קנוניקל
אחד מהמצבים שכדאי להשתמש תגי קנוניקל זה אתרים של חנויות אינטרנטיות עם עשרות ואפילו מאות מוצרים שיכלו בתוכם תוכן שהוא כמעט זהה לחלוטין. אפשר יהיה למיין אותם אלקטרוני עם אלפי עמודי מוצרים שעשויים לכלול הבדלים קטנים או משמעותיים. למשל יש לך אתר שמוכר חולצות ובתוכו יש אפשרות למיון המוצרים לפי: מחיר, פופולריות או צבע. כל מיון כזה יוצר כתובת URL שונה, למרות שהתוכן הבסיסי נשאר דומה מאוד.
דוגמאות:
כתובת URL של דף המיון לפי מחיר:
https://example.com/shirts?sort=price
כתובת URL של דף המיון לפי פופולריות:
https://example.com/shirts?sort=popularity
כתובת URL של דף המיון לפי צבע:
https://example.com/shirts?sort=color
במצב כזה, מנועי החיפוש יכולים לזהות את שלושת הדפים האלה כנפרדים ולהתבלבל באיזה מהם לתעדף בתוצאות החיפוש. זה מה שיגרום לפיזור הערך הקישורי (link equity),ויותר מזה, לפגוע בדירוג הכללי של האתר.
בשביל לא להגיע למצב הזה, נוסיף תג קנוניקל בכל אחת מכתובות ה-URL האלו, שמפנה לגרסה המועדפת- שהיא דף החולצות הבסיסי.
לדוגמא:
כתובת URL של דף החולצות הבסיסי:
<link rel="canonical" href="https://example.com/shirts">
בעזרת התג שהטמענו, מנועי החיפוש יבינו שהגרסה המועדפת שלנו היא: https://example.com/shirts גם כשהגולשים באתר יגיעו לעמוד דרך פרמטרים שונים של מיון.
טעויות נפוצות בשימוש בקישורים קנוניים
תגי קנוניקל הם כלי חזק ואפשר להשתמש בהם בצורה לא נכונה, מה שיכול לפגוע ב SEO של האתר.
אחת הטעויות הכי נפוצות היא להפנות את כל הדפים באתר אל דף הבית ככתובת קנונית. זה יכול להישמע הגיוני בשביל לאחד את התנועה לדף הבית אבל זה יגרום לתוצאה הפוכה כי מנועי החיפוש מצפים שהתג הקנוני יפנה לתוכן דומה.
עוד טעות היא כשאנחנו לא מעדכנים את התגיות כשהתוכן משתנה. אם עדכנו תוכן של דף ולא שינינו את תגית הקנוניקל זה אומר שהשארת הפנייה לגרסה הישנה של הדף וכמובן שזה יגרום ברלוונטיות ובדירוג שלו.
כדאי שנמנע גם מלהשתמש בתגי קנוניקל כשאין לנו צורך בהם כי לא כל דף באתר דורש כתובת URL קנונית, אם נעשה את השימוש המיותר הזה נעמיס על קוד ה HTML של האתר שלך ושוב זה יקשה על מנועי החיפוש ויאנדקס את האתר בצורה לא נכונה.
איך נשתמש בקישורים קנוניים בצורה נכונה?
בשביל שנעשה את זה ביעילות, כדאי שנתחיל בבדיקת תוכן בכל האתר בשביל לזהות איפה יש לנו תוכן כפול או כמעט זה. זה כולל דפי מוצרים, דפי קטגוריות וכל דף שנוצר באמצעות מיון, סינון או פגינציה (Pagination)
אחרי שזיהינו את הדפים האלה, נוסיף תגי קנוניקל לכל אחד מהם לחלק ה- <head> של ה- HTML בכל דף. נוודא שהכתובת שהכנסנו בתג הקנוניקל מפנה לגרסה המועדפת או הראשית של הדף. חד משמעית, זה יחזק את אות האתר שלנו למנועי החיפוש.
"קודם כל מובייל" ("Mobile-First") – קישורים קנוניים ואינדוקס
גוגל אימצה את השיטה שנקראת ״Mobile-First Indexing״ ובגלל זה יש עוד כמה דברים שחשוב להבין על איך קישורים קנוניים עובדים כשזה מגיע למובייל. אם לאתר שלנו יש כתובות URL שונות למובייל ולדסקטופ, הולכות להיווצר לנו בעיות עם התגיות האלה ונצטרך לתקן אותן.
כדאי להשתמש מראש בכתובת URL זהה גם למובייל וגם לדסקטופ כשאנחנו מגדירים את גרסת הדסקטופ כהגרסה העיקרית כ- "canonical" ואת הגרסת המובייל כ- "alternate", לדוגמא:
דף הדסקטופ – תג "canonical"
<link rel="canonical" href="https://example.com/page">
דף המובייל – שני תגים
תג ראשון "canonical":
<link rel="canonical" href="https://example.com/page">
תג שני "alternate":
<link rel="alternate" media="only screen and (max-width: 640px)" href="https://m.example.com/page">
לסיכום
תגיות קנוניות או קישורים קנוניים יכולים להראות כמו עניין שולי אבל הם עניין חשוב מאוד באסטרטגיית SEO מוצלחת. דרך זה שאנחנו מנחים את מנועי החיפוש להגיע ולהבין את התוכן של האתר בצורה נכונה, זה יפתור לנו בעיות של תוכן משוכפל, ישפר לנו את סמכות האתר וכמובן יגרום לטיפוס כלפיי מעלה בתוצאות החיפוש.
גם אם אתם מנהלי אתר קטן או מומחים בתחום ה- SEO, שימוש נכון בקישורים קנוניים יבטיח שהדפים שלכם יתאנדקסו כמו שצריך וכמובן ידורגו בהתאם.